1 okt lördag

Bygga som en Bäver

Bävern har jobbat flitigt runt Noran, "vår sjö" i Dalarna, i många år. Att leta kantareller längs strandkanten är ingen promenad i parken precis. Snarare som att gå omkring mitt i ett stort plockepinn. Och så ligger den alltså där, bäverhyddan. Resultatet av trädfällningen och släpandet av byggnadsmaterialet ner till sjökanten. Så kan man stå där och beundra bygget en stund. Kanske fantisera lite om hur livet ter sig där innanför.

Är det kanske som hos familjen bäver i böckerna om Narnia? Där kan man bli inbjuden av herr Bäver till en kopp thé och bli serverad av fru Bäver i en prydlig, typiskt engelsk miljö. Nej, jag vet inte så mycket om bävrars liv och leverne, men jag har förstått en sak, nämligen att ingången till bäverhyddan vanligtvis ligger under vattenytan. En vink om att det vi ser av bygget ovanför ytan bara är en del av helheten.

I sin bergspredikan avslutar Jesus med en berättelse om just byggande. Två till synes likadana hus tar form och inflyttning sker. Skillnaden mellan de båda visar sig när stormen kommer. Det ena huset sveps med och det andra står kvar. Olikheten gick inte att se med blotta ögat, annat än för den som insåg att förklaringen låg lite djupare än så. Det handlade om olika grund för bygget. Det ena stod på stranden och det andra på berget. Det var inte fasaden, taket eller inredningen som gjorde skillnad, det var grunden. Grunden som bar upp allt det andra. Utan en stabil grund på en bra plats kunde det andra kvitta.

Tänk om det som gör mest skillnad i våra liv snarare är det som ligger lite under ytan än det som syns, det som bär upp alltsammans? Vet du att den viktigaste ingången till våra liv också finns där strax under ytan? Skillnaden mellan de båda husbyggarna berättade ju i själva verket om effekten av att lyssna till Jesu ord & handla efter dem. Att göra det är att bygga klokt. Det är budskapet. När vi öppnar den där dolda dörren in i våra liv, för Jesus, läggs grunden rätt, uppfylls hela bygget av det goda, inifrån och ända ut till det som också syns på ytan. Även om bygget inte ser mycket ut för världen, kanske som en massa träd & grenar huller om buller, så är det ändå det som finns där under ytan som spelar roll och gör skillnad.

"Den som hör dessa mina ord och handlar efter dem är som en klok man som byggde sitt hus på berggrund." Matt 7:24

Mattias Gustafsson

Vardagstankar

Om bloggen